tiistai 17. toukokuuta 2016

Päivärytmi

Eräs blogitehtävistäni oli kertoa tyypillisestä työpäivästäni. Nyt kolmannen viikon alkaessa pystyn jo aika rutiinilla kertomaan, minkälainen on tavallinen työpäivä Little Marco Polo’s –ryhmässä.

Päiväkoti aukeaa kello 7 aamulla ja yhdeksään asti lapsia saapuu päivästä riippuen miten sattuu. Aamuvuoro eli ennen klo 7 töihin tuleva, valmistelee ryhmien huoneet (lasten tuolit yms. lelut siistijän jäljiltä takaisin lattialle) sekä tekee aamupalan. Yhdeksältä tarjoillaan aamiainen ryhmissä, jonka jälkeen alkaa vaipparumba. Mikäli sää ja vauvat sallivat, pakataan pienet ”bussiin” ja on ulkoilun aika. Tämä yleensä tarkoittaa puistoa, eläinpuistoa tai ihan vain kävelyä ympäri Baselia. Huonolla säällä tai muista vaihtelevista syistä johtuen on joskus silti pakko olla sisällä. Silloin kaksi ihmistä plus harjoittelija yrittävät parhaansa mukaan viihdyttää seitsemää (7) vauvaa, mikäli kaikkia ovat paikalla. Aamupäivän aikana muutamat ryhmän pienimmistä ottavat aamu-unet. 

11:30 on lounasaika. Kyllä siinä on kuulkaa välillä hermot koetuksella itse kullakin kun seitsemän nälkäistä vauvaa huutaa ruuan perään. Yritä siinä sitten parhaasi mukaan laskea lautasia, muistaa ruokavalioita ja laittaa ruokalappuja. Onneksi tämä ei ole yhden ihmisen homma vaan tiimissä on 2+1. Yleensä. Jos hyvin käy, saadaan ruoka jaettua kaikille ilman kuulovaurioita ja nyt on aika hoitohenkilökunnankin istahtaa ja syödä. Paitsi että, ryhmän pieninkin on syötettävä. Mutta onneksi lastenhoitajat ovat tunnetusti multitaskingin maailmanmestareita ja oma ruokailu, vauvan syöttäminen ja sitterin keikuttaminen käyvät kaikki yhtä aikaa. Siinä samalla ehtii vielä napata kiinni lautasesta joka olisi muuten päätynyt lattialle. Ruokailun jälkeen naama kokovartalo pesu, jonka jälkeen suurin osa pienistä laitetaan päiväunille. Kello on noin 12:15–12:30. Nukuttamisessa menee hetki ja muutama aamunukkujista jää aina valvomaan noin klo 13:30 asti, jonka jälkeen hekin yleensä nukahtavat. Päivästä riippuen taukoilen kello 13 ja 15 välillä.


 Iltapäivä alkaa välipalalla noin 15:30-16:00. Välillä välipala napataan mukaan bussiin, samoin vauvat ja me karataan pieniä sisätiloja karkuun johonkin lähipuistoista, jossa on mukava viettää iltapäivä. Koska kello 17:00 on tyypillinen hakuaika monelle, on silloin oltava jo takaisin päiväkodilla. Ruuhka-aikana ovikello soi lakkaamatta ja vauvaryhmän henkilökunnan on turha edes ajatella istahtamista alas. Kello 18 mennessä suurin osa lapsista on haettu ja välivuoro valmistautuu lähtemään kotiin, joten isojen pääty (noin yleensä) suljetaan ja kaikki jäljellä olevat lapset yhdistetään. Isot leikkivät onnessaan pikkuisten kanssa ja ehkä, vain EHKÄ, jos kaikki on laitettu järjestykseen (tiskit, roskat, ryhmät siistinä yms.), ehtii iltavuorolainenkin istahtaa hetkeksi. Viimeisetkin lapset haetaan aina ilta seitsemään mennessä, jolloin myös iltavuorolainen sammuttaa valot ja on aika suunnata kotia kohti.

Tällaista päivärytmiä mä noudatan täällä. En itse tietenkään aamu seitsemästä ilta seitsemään, mutta yhdeksän tunnin päiviä pääsääntöisesti (sisältää tauon) ja monella lapsella on pidempiä päiviä kuin mulla. Täällä on aivan normaalia työskennellä 8-17 tai jopa pidempään. Kyllä välillä käy rassukoita sääliksi. Mahtaa normaali 8-16 työaika tuntua lyhkäiseltä kun täältä pääsee kotiutumaan. 
Nyt multa loppuu iltakoulutöiden aika ja suuntaan kohti sänkyä, että huomenna jaksaa toisen iltavuoron.

- Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti